Hjem > Internet, Sikkerhed > Facebook Sikkerhed – Lille Guide…

Facebook Sikkerhed – Lille Guide…

I disse Facebook tider, så er det vigtigt at man kigger lidt på sine “Privat Indstillinger” – og får delt sine “venner” op i kategorier, så man har styr på hvilke grupper der har adgang til bestemte oplysninger.

Ekstrablandet har lavet en lille Guide som viser hvordan man gør.

Det kan være svært at værne om privatlivet, når man også er aktiv på Facebook. Her er ti råd, der sikrer, dine personlige informationer

10:05 – 22. nov. 2009 | Brian Dixen

Her er nogle tips til, hvordan du beskytter dig selv på Facebook.

Facebook er oppe i nærheden af svimlende 250 millioner aktive brugere, og de har i gennemsnit 120 kontakter hver. Hver måned oploades flere end en milliard billeder, og over 70 pct. af brugerne benytter ekstrafunktioner som quizzer og spil.

Desværre forstår mange brugere ikke, hvordan funktionerne omkring diskretion fungerer på Facebook, og at meget personlig information derfor kan slippe ud takket være forkerte indstillinger – eller bare ved at bruge en vis applikation. Tjek her om din information er sikker eller i risikozonen.

Organiser vennerne i lister
Det er fundamentalt for sikkerheden, at du sorterer dine kontakter i lister. Du bør skabe lister i forskellige fortrolighedsniveauer, f.eks. en separat gruppe til familie og nære venner, du kan stole på. Resten, i stil med tidligere kollegaer, bekendtes bekendte og ekskærester bør sorteres i grupper med lavere fortrolighed.

Sådan gør du:
Klik på Venner i hovedmenuen.

I venstre menu klikker du på Venner under Lister.

Øverst kan du nu Oprette ny liste med valgfrit navn, som kun du kan se.

Beskyt dine billeder
Selvfølgelig kan du ikke have, at hvem som helst har adgang til alle dine personlige billeder. Præcis som med din profil kan du vælge, at visse kategorier af venner ikke har adgang til dine mest personlige billeder.

Sådan gør du:
Klik dine billeder frem fra Profilen og vælg Beskyttelse af personlige oplysninger for albums.

På samme måde som i forrige trin kan du her vælge, at visse af dine listemedlemmer ikke har adgang til dine billeder. Dette kan styres på albumniveau.

Men husk: Dine profilbilleder altid er tilgængelige for alle dine venner.

Beskyt din profil
Du afgør selv, hvem der får adgang til din information. Har du for eksempels en række bekendte, som du ikke kender så godt, samlet på en særskilt liste, kan du vælge, at de ikke kan se din profil. Jo mere nøje du er med dine vennelister fra begyndelsen, des mere brugbar er den funktion.

Sådan gør du:
Klik på Indstillinger, Indstillinger for personlige oplysninger og derefter på Profil.

Vælg Tilpas under Personlig information og marker Kun venner.

Nu kan du nedenfor angive, hvilke vennelister der ikke skal have adgang til din profil.

Beskyt dig mod venners applikationer
Ved du, at applikationer, der er installeret af dine betroede venner, har adgang til store dele af din profil – inklusive billeder? Det betyder, at hver gang en af dine venner kører en quiz, spil eller en anden type applikation, ligger din profil i princippet fuldkommen åben for udvikleren af applikationen.

Det er en stor sikkerhedsrisiko.

Sådan gør du:
Klik på Indstillinger, Beskyttelse af personlige oplysninger og derefter på Applikationer.

Vælg fanen Indstillinger og fjern krydser ved al information, du ikke vil have til at havne i ukendte hænder. En almindelig misforståelse er, at dette drejer sig om dine egne installerede applikationer – det er forkert! Det gælder hvilke som helst mystiske applikationer, der køres af dine venner helt uden din kontrol!

Beskyt dig mod egne applikationer
Forrige trin påvirker ikke, hvilken information der bliver tilgængelig om dig via applikationer, du selv installerer. Desværre kan du ikke kontrollere, hvilken information applikationen får adgang til.

Det betyder, at dine private oplysninger ligger meget åbent tilgængelige.

Sådan gør du:
Klik på Indstillinger, Applikationsindstillinger og derefter Vis: Applikationer med adgangstilladelse.Så får du en liste over applikationer, der har adgang til alle dine oplysninger. Afinstaller alle applikationer, du ikke stoler 100 pct. på.

Gør dig usøgelig
Det kan være møgirriterende, at for længst glemte folkeskolekammerater fylder indbakken med venneforespørgsler. Løsningen er at gøre sig sværere tilgængelig ved at vælge, hvem der kan finde din profil, og hvor meget af den, der skal være synlig.

Sådan gør du:
Klik på Indstillinger og Beskyttelse af personlige oplysninger og derefter på Søg.

Hvis du ikke vil være tilgængelig for alle på Facebook, kan du for eksempel vælge Venners venner i stedet.

Her kan du også fravælge bestemt information fra søgeresultatet, eksempelvis dit profilbillede.

Kontroller dine kommentarer
Tænk på, at når du skriver et indlæg på nogens væg, vises det i alle jeres fælles venners nyheder. Den funktion kan du desværre ikke styre ved hjælp af vennelister, men kun slå helt fra. Spørg dig selv, om du vil have, at alle kan se dine kommentarer til dine bedste venner.

Sådan gør du:
Klik på Indstillinger, Beskyttelse af personlige oplysninger og derefter på Nyheder og væg.

Marker Vis vægopslag.

Hvis du ikke vil have, at din eks eller chef skal se, at du har civilstand, bør du også fjerne krydset ved Retter din civilstand nederst.

Hav styr på ‘Væggen’
Vil du have, at alle dine venner skal kunne læse kommentarer, der er rettet til dig? Du kan styre adgangen i detaljer ved at benytte dine vennelister igen. Den kritik-sensitive kan helt og holdent slå kommentarfunktionen fra.

Sådan gør du:
På profilsiden klikker du på Indstillinger under din statusboks.

Så klikker du på Indstillinger og vælger, hvem der skal kunne se de kommentarer, dine venner har skrevet. Du kan også vælge ikke at have nogen kommentarer overhovedet på dine opdateringer.

Indgå ikke i annoncer
Facebook har både interne annoncer og reklamer fra tredjeparter. De sidstnævnte har på nuværende tidspunkt ikke lov til at bruge billeder af dig, men det kan ændres i fremtiden. Synes du, det lyder rart? Hvis ikke bør du ændre indstillingen omgående.

Sådan gør du:
Klik på Indstillinger, Beskyttelse af personlige oplysninger og derefter på Nyheder og væg.

Under fanen Facebook-annoncer vælger du: ‘Tillad at annoncer på platformsider viser min information for’: Ingen.

OBS:
Hvis du bliver en fan af en særlig applikation, kun du blive vist i en intern Facebook-annonce til alle dine venner – uanset hvilken liste, de tilhører. Synes du, det er en dårlig idé, slår du den funktion fra længere nede på samme side.

Log helt ud
For at opnå 100 pct. sikkerhed er der kun en ting at gøre: Logge helt ud. Og bestemmer du dig for at tage skridtet, må du slette din konto, ikke bare deaktivere den midlertidigt – det fjerner ingenting og kan let ophæves når som helst.

Facebook vil ikke have, at du sletter din konto, og har derfor gemt funktionen så godt, de kan. Linket til dødemandsknappen er:

http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account

Bemærk, at selvom du sletter din konto permanent, tager det altid en vis tid, inden dine data virkelig forsvinder. Mindst 14 dage!

Det er fordi, Facebook gerne vil have, at du skal fortryde i den periode. Du får i øvrigt ingen meddelelses om, at sletningen er gennemført, eller om den overhovedet bliver det.

Som Facebook selv skriver: ‘Copies of some material (photos, notes etc.) may remain in our servers for technical reasons’.

Categories: Internet, Sikkerhed
  1. Ingen kommentarer endnu.
  1. Ingen Trackbacks endnu.

*